Boczek w czosnkowo- ziołowej skórce

0
464

Składniki:

1. Około 1 kilograma surowego niezbyt tłustego boczku
2. Pół opakowania przyprawy do mięsa wieprzowego
3. 6 ząbków czosnku
4. 2 łyżki majeranku
5. Pół łyżeczki tymianku
6. Pół łyżeczki włoskiej papryki w proszku
7. Pół opakowania przyprawy do gyrosu
8. 2 owoce jałowca
9. 2 listki laurowe
10. Olej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Boczek umyć i osuszyć.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać zioła i przyprawy, wymieszać. Dodać olej i mieszać aż powstanie dosyć gęsta pasta. Pastą posmarować dokładnie boczek i wstawić na noc do lodówki.
Rano boczek ułożyć w brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego brytfankę z boczkiem. Piec około jedną godzinę.
Boczek najlepiej smakuje następnego dnia podany z chrzanem lub ćwikłą do pieczywa.