Ajerkoniak domowej roboty
1 vote, 5.00 avg. rating (94% score)

Advokat domowej roboty – czyli jak zrobić ajerkoniak samodzielnie w domu

Macie czasami ochotę na odrobinę kreatywności? Na zrobienie czegoś pysznego własnoręcznie, a nie pójście na łatwiznę i zakupienie potrzebnego trunku w sklepie? Ja czasami marzę, aby wyprodukować coś w domowym zaciszu i raczyć podniebienia bliskich i znajomych! Po udanym zrobieniu piwa w domu (jeżeli jesteś zainteresowany przepisem kliknij tutaj) postawiłem na coś słodszego i jajecznego;) Postanowiłem zrobić w domu samodzielnie ajerkoniak! Zapraszam do wypróbowania! Wychodzi obłędnie pyszny!

Potrzebujesz:Ajerkoniak domowej roboty

– 200 ml spirytusu

– 6 jajek (same żółtka)

– 500 ml mleka

– szklankę cukru pudru

Sposób przygotowania drinka:

Kilka kostek lodu wrzucam do shakera, aby mój drink z jagermeistrem był przyjemnie chłodny.

Wlewam 40 ml Jagermeistra do shakera z lodem.

Jeżeli nie lubicie bardzo gorzkich drinków dodajcie słodki likier o pasującym smaku. Ja dodałem 40 ml likieru brzoskwiniowego. Jakkolwiek możecie ten krok pominąć i rozkoszować się gorzkim smakiem soku żurawinowego.

Następnie do shakera nalewamy mniej więcej 40 ml soku żurawinowego. Ja dodałem zakupiony specjalnie sok z żurawiny bez cukru, ale może Wasi dziadkowie zrobili żurawinowy sok na zime w słoikach i warto teraz z niego skorzystać ;)? .

Wyciskam mocno cytrynę nad shakerem

Wstrzasam shakerem, wykonują zdecydowane ruchy. Kiedy słyszę, że lód przestaje się kruszyć przelewam zawartość do kieliszka. Kieliszek przyozdobiłem naciętym plasterkiem kiwi.

Niezwykle kolorowo wygląda tak podany drink z Jagermeistrem, a zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej!
Serdecznie zapraszam do odtworzenia tego orzeźwiającego drinka który zaprezentowałem! Podzielcie się ze mną swoimi spostrzeżeniami!

Życzę smacznego!