Prosecco

AdamO alkoholach, wino musujące1 Komentarz

Prosecco

 

Prosecco – włoskie białe wino. Może być musujące, lekko musujące lub stołowe, wytrawne lub półwytrawne. Zazwyczaj występuje jako wino musujące. Nazwa pochodzi od wioski Prosecco, położonej nieopodal Triestu (we Włoszech), skąd pierwotnie pochodzi owe wino.

Wino musujące – poddaje się wtórnej fermentacji bezpośrednio w zamkniętej butelce szampańskiej lub w ciśnieniowym pojemniku zamkniętym. Gotowy produkt powinien mieć ciśnienie w zakresie od 3,5 do 6 atmosfer, żeby przy otwarciu butelki doszło do ujścia ponownie powstałego dwutlenku węgla i spowodowało to pienienie się wina. Zawartość alkoholu to 9-14%.

Prosecco jest produkowane metodą Charmata – druga destylacja zachodzi w zbiorniku ciśnieniowym i dopiero gotowe wino jest butelkowane. Może być pite młode, najlepiej w ciągu 3 lat od wyprodukowania, zaś te najwyższej jakości do 7 lat. Musi mieć przynajmniej 11% objętości alkoholu.

Historia Prosecco

Wzmianki o Prosecco można znaleźć od średniowiecza w literaturze. Z winogron Glera (obecna nazwa na winogrona używane do produkcji Prosecco) tworzono wino już w starożytności. Niestety nieznana jest historia tego szczepu białego wina. Wiadomo, że od XVIII wieku był on obecny w północnych Włoszech (w okolicy Treviso) i wytwarzane było z niego wino. Dopiero w XIX wieku po raz pierwszy została wyprodukowana wersja musująca tego wina i właśnie taka została najpopularniejsza do dziś. Do lat 60. XX wieku wino było raczej słodkie, ciężkie w rozróżnieniu od Asti. Wtedy właśnie ulepszono technologię produkcji i zaczęto produkować je jako wytrawne.
Od 1 stycznia 2010 Prosecco nie określa rodzaju winogrona (teraz nosi ono nazwę Glera), a wyłącznie pochodzenie geograficzne.

mapa gdzie uprawiane było pierwotnie prosecco Tutaj uprawiane były pierwotnie winogrona Glera.

Klasyfikacja Prosecco

We Włoszech wprowadzono od 1963 roku urzędowe kategorie jakości win, obowiązujące do dziś i są to:
1. DOCG (Denominazione di Origine Controllate e Garantia) – wina najwyższej jakości, markowe, pochodzenie jak i nazwa są kontrolowane i gwarantowane
2. DOC (Denominazione de Origine Controllate) – wina wysokiej jakości, nazwa i pochodzenie kontrolowane
3. DOS (Denominazione di Origine Seplica) – wina regionalne, niemarkowe, nazwa i pochodzenie bez zastrzeżeń
4. wina stołowe, popularne niemarkowe (Vino de tavola)

Prosecco DOC. – wino pochodzące z Traviso. Produkowane w obrębie 9 prowincji od Venetto po Friuli Venezia Giulia. Jest to wino smaczne, przystępne cenowo, w Polsce ceny sięgają około 20-40 zł, te najtańsze możemy znaleźć w Lidlu, droższe to np. Martini lub Mionetto (pomarańczowe).

Prosecco DOCG. – tak nazwiemy wino, którego winogrona rosną w prowincji Venetto na wzgórzach pomiędzy miejscowościami Conegliano, a Valdobbaidane. Teren ten zajmuje jedynie 10750 arów i tylko tam produkowany trunek może poszczycić się najwyższą jakością. Wina te są niezwykle smaczne, nieco droższe od DOC. Ceny zaczynają się od około 40 zł (Mionetto żółte), ale czasami warto wydać nieco więcej, aby raczyć podniebienie wspaniałym, prawdziwym Prosecco z całkiem sporą historią.

skąd powstaje doc, a skąd docg
Na mapce pokazane jest skąd pochodzi Prosecco DOC, a skąd ekskluzywne DOCG. Źródło www.belecasel.com

Bellini to popularny włoski koktajl, którego składnikiem jest Prosecco. Przepis na niego znajdziecie tutaj.
Wchodzi także w skład spritza, sposób jego przygotowania odnajdziecie tutaj.

Adam

AdamProsecco

One Comment on ““Prosecco”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *