Przepis na grzaniec z wina

AdamDomowy alkohol, WinoSkomentuj

Przepis na grzaniec z wina. Dużo przypraw i cytrusów.

Witajcie. Dziś prezentujemy Wam przepis na grzaniec z wina. Grzane wino bardzo dobrze wpływa na samopoczucie po wysiłku (szczególnie na mrozie) i rozgrzewa nas podczas zimowych wieczorów. Wszystkie potrzebne nam składniki są bardzo aromatyczne, a zapach takich przypraw jak goździki i cynamon kojarzą nam się ze świętami. Bardzo przyjemnie jest przygotować garnek takiego wina dla najbliższych i zostawić go na małym ogniu aby każdy mógł w dowolnym momencie nalać sobie szklaneczkę.

Ten drink nazywany jest czasami SANGRIĄ (hiszp. sangre = krew) w wersji na ciepło lub zimno. Wersja cold jest bardzo popularnym long drinkiem wywodzącym się z Hiszpanii, dodaje się do niego dużo lodu kruszonego i lekko szprycuje. Można zrobić też wersję z piwem, cydrem lub różnymi mocnymi alkoholami (brandy, whisky, grappa itp).

Nie ma sensu kupować do grzańca drogich win, fajnie aby było intensywne w smaku – a najlepiej wybierzcie swoje ulubione. Przepis na grzaniec z wina jest bardzo prosty, pamiętajcie aby nie dopuścić całości do wrzenia!

Sposób przygotowania:

Potrzebujesz:

składniki na przepis na grzaniec z wina
około
0 minut
100 gr cukru
około
jedna limonka
cała
jedna klementynka
cała
jedna pomarańcza
cała
butelka wina
czerwonego
laska cynamonu, laska wanilii, 5 goździków, gałka muszkatołowa, gwiazdka anyżu
puff

wsypujemy cukier do garnkaWsypujemy cukier do garnka.

odkrajamy skórke z limonekodkrajamy skórke z klementynekodkrajamy skórke z pomarańczyOdkrajamy skórki z cytrusów. Dosyć grubo.

wrzucamy skórki do garnkaWrzucamy wszystkie skórki do garnka. One są bardzo ważne – nadają smak.

wyciskamy sokiWyciskamy sok z tego co nam zostało : limonki, klementynki i pomarańczy.

dodajemy przyprawyDodajemy wszystkie przyprawy oprócz anyżu. Laskę wanilii wcześniej rozcinamy, cynamon możemy pokruszyć, gałki muszkatołowej odrobina (ok. 4-5 ruchów na tarce jeżeli mamy całą gałkę).

podgrzewamy syropWłączamy palnik i doprowadzamy cukier do całkowitego rozpuszczenia i lekkiego zagęszczenia. Powinien nam się zrobić syrop, który lekko będzie bulgotał. Potrwa to około 5 minut.

wlewamy odrobinę winaWlewamy około 50 ml wina, aby nasz syrop lekko się rozrzedził i powoli zmniejszamy ogień.

wrzucamy anyżDodajemy anyż. Najlepiej wrzucić gwiazdkę w całości.

ponownie mieszamyCiągle wszystko mieszamy i jeżeli ponownie zacznie nam gęstnieć nasz „syrop” to zmniejszamy palnik na prawie minimum!

dolewamy całe winoDolewamy resztę wina i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając.

przepis na grzaniec z winaPrzepis na grzaniec z wina jest bardzo prosty, smakosze słodkości mogą go wzbogacić o odrobinę miodu. Na zimowe wieczory idealny! Spróbujcie sami. Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje to zachęcam do komentowania!

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.

Polub nas na facebooku i instagramie!

Adam

Spodobał Ci się ten drink? Pokaż innym :)

AdamPrzepis na grzaniec z wina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *