Domowe piwo z brewkita (część druga)

AdamDomowy alkohol, PiwoSkomentuj

domowe piwo z brewkita

Domowe piwo z brewkita już w butelkach.

Właśnie zakończyła się pierwsza fermentacja, która trwała 5 dni, (pierwszy etap robienia piwa, znajdziecie pod linkiem: część pierwsza). Jej koniec zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Nadszedł czas na butelkowanie piwa – mieliśmy więc świetny pretekst do ponownego spotkania się w przemiłym gronie :) Do tego czasu musieliśmy zebrać 45 butelek – dobrze, że Sebastian miał ich ponad połowę bo nie jestem pewna czy dalibyśmy radę ;) Drugi etap przygotowania domowego piwa jest dużo przyjemniejszy: nalewanie pieniącego się piwa, a następnie jego kapslowanie sprawia dużą frajdę!

Czy domowe piwo z brewkita  wychodzi drogo?

Absolutnie nie. W sumie na cały sprzęt, wodę oraz cukier wydaliśmy około 200 zł. Pierwsze piwo wyniesie nas około 4.5 zł za butelkę, przy czym decydując się ponownie na ważenie nie musimy martwić się o sprzęt i każde kolejne wyniesie nas mniej niż 2 zł za butelkę.

Co potrzebujesz do drugiego etapu:

ponownie około
0 godzin

  • około 45 butelek, warto mieć kilka więcej,
  • około 200 gram cukru,
  • kapslownica i kapsle.

Sposób przygotowania:

mycie butelekPodczas całego procesu bardzo ważne jest zachowanie wyjątkowej czystości. Butelki myjemy płynem do mycia naczyń, następnie płuczemy je dokładnie w ciepłej wodzie – ten etap zajmuje najwięcej czasu.

dodawanie cukruDo suchych butelek o pojemności 500 ml dodajemy używając łyżeczki miarowej dokładnie 4g cukru. W instrukcji napisane jest, że po dodaniu większej ilości cukru może spowodować eksplozję zakapslowanej butelki. Ta informacja trochę nas wystraszyła i naprawdę używaliśmy miarki bardzo dokładnie ;)

nalewanie piwaButelkę podczas napełniania trzymamy lekko przechyloną. Pozwoli to ograniczyć pienienie się przelewanego piwa i utratę CO2. W butelce powinno zostać 5cm wolnej przestrzeni w szyjce.

kapslowanie butelekSolidnie kapslujemy butelki. Po zakapslowaniu kilkakrotnie odwracamy, by wymieszać dodany wcześniej cukier. W tym momencie rozpoczynamy drugą fermentację.

Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakapslowane butelki przechowujemy w temperaturze 21-27°C, a przez następne 10 dni w temperaturze 18-20°C. Po tym czasie można już otwierać pierwsze butelki , aczkolwiek podobno pełnego smaku nabiera po 2-3 miesiącach przechowywania w chłodnym pomieszczeniu.

CZEKAMY! 

Domowe piwo z brewkita to świetny pomysł na rozpoczęcie przygody z piwowarstwem. Zachęcamy do śledzenia naszych postępów oraz komentowania poniżej.

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie i rób swoje piwo :)

Polub nas na facebooku i instagramie!

Adam

Spodobał Ci się ten przepis? Pokaż znajomym

AdamDomowe piwo z brewkita (część druga)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *