Domowe piwo z brewkita (część pierwsza)

AdamDomowy alkohol, Piwo1 Komentarz

domowe piwo z brewkita

Kto nas namówił na domowe piwo z brewkita?

Nasi przyjaciele – Jola i Sebastian to zapaleńcy w robieniu domowych win i nalewek. Spędzają wiele miesięcy w roku na przygotowywaniu wyśmienitych trunków, które potem przy każdej możliwej okazji wyciągają z barku. Zawsze kiedy się widzimy i kończy nam się już wino ze sklepu, czekam na ten moment kiedy Sebastian zaproponuje kieliszek swoich specjałów. Już od dawna chciałem się czegoś nauczyć, a tu nagle Sebastian wyszedł z propozycją czy nie zrobimy razem piwa. Zgodziłem się od razu bo chyba najlepiej uczyć się razem z mistrzem – sam nie zwróciłbym uwagi na niektóre szczegóły.

Domowe piwo z brewkita wydało nam się najodpowiedniejsze i jest dla nas pierwszym stopniem nauki piwowarstwa. Stwierdziliśmy, że jeżeli to nam wyjdzie i spodoba nam się ta zabawa to następne, albo jeszcze kolejne zrobimy od zera śrutując słód.

Ten wpis dotyczy pierwszej części robienia piwa czyli przygotowanie brzeczki piwnej oraz opisu pierwszej fermentacji – zakończy się ona po około 4-6 dniach.

Chcielibyśmy przy okazji serdecznie podziękować Joli i jej mamie za udostępnienie kilku metrów kwadratowych w mieszkaniu, które zawsze jest przytulne i panuje tam temperatura 21°C lub nieco powyżej (bardzo istotne ale o tym poniżej).

W jaki sposób zacząć przygotowywać domowe piwo z brewkita?

toast za udane piwoMy zaczęliśmy od toastu za udane piwo :)

Co potrzebujesz:

około
0 godzin

zestaw do domowego piwa

Zestaw do warzenia piwa, w skład którego wchodzą:

  • brewkit: to po prostu ekstrakt słodowy nachmielony – puszka starcza na 23l piwa, przy kolejnych piwach dokupujemy tylko to,
  • drożdźe piwne – są zawsze dołączone do puszki ekstraktu,
  • plastikowy pojemnik fermentacyjny o pojemności około 30 l,
  • rurka fermentacyjna,
  • łyżeczka miarowa do cukru (przyda się w drugim etapie)
  • wskaźnik zawartości cukru,
  • termometr (do zmierzenia temperatury roztworu jak i temperatury w pomieszczeniu),
  • kapslownica i kapsle.

1kg cukru

20 l wody (najlepiej butelkowanej) i 2 l przegotowanej z kranu

Sposób przygotowania:

składanie pojemnikaDomowe piwo z brewkita i jego ważenie zaczynamy od pożądnego wyczyszczenia sprzętu, wszystko dokładnie myjemy ciepłą wodą i płynem do naczyń, a pojemnik fermentacyjny i łyżkę opłukujemy dodatkowo wrzącą wodą. Następnie składamy zestaw – dokręcamy korek do pojemnika i montujemy rurkę fermentacyjną do pokrywki.

ogrzewanie puszki brewkitaZamkniętą puszkę ekstraktu słodowego wkładamy na 10 minut do naczynia z gorącą wodą, aby lekko zmienił swoją konsystencję i łatwiej było go przelać do garnka. My wybraliśmy koncentrat piwa ALE.

gotujemy 2l wodyGotujemy 2 litry wody.

wsypujemy kilo cukruWsypujemy kilogram cukru do 4-5 litrowego, wcześniej wysterylizowanego garnka.

rozpuszczamy cukierWlewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.

wlewamy zacier do wodyDodajemy całość zawartości puszki do garnka. Dokładnie mieszamy i czekamy aż się lekko ostudzi.

wlewamy do pojemnika fermentacyjnegoGotowy roztwór przelewamy do pojemnika fermentacyjnego.

dolewamy wody do roztworuDolewamy 20 litrów wody, najlepiej dobrej jakości. Całość dokładnie mieszamy.

odczytujemy temperaturęGdy temperatura roztworu mieści się w granicach 21-27°C możemy dosypać drożdże piwowarskie i ponownie całość mieszamy przez około 30 s.

wsypujemy drożdże mieszamy około 30 secDomowe piwo z brewkita to bardzo prosta sprawa!

zamykamy wieczkoPojemnik fermentacyjny zamykamy, należy pamiętać aby rurka fermentacyjna była wypełniona do połowy wodą.

rurak fermentacyjna domowe piwo z brewkitaTeraz czekamy na rozpoczęcie procesu fermentacji.

UWAGI:

Fermentacja rozpocznie się prawidłowo, gdy temperatura brzeczki będzie wynosiła 21-27°. Zbyt niska nie zainicjuje procesu, a zbyt wysoka zabije drożdże.

Dodanie drożdży oznacza rozpoczęcie pierwszej fermentacji. Przez cały czas jej trwania staramy się utrzymać temperaturę brzeczki na poziomie 21°C lub nieco powyżej (dziękujemy Joli). W takich warunkach fermentacja powinna trwać 4-6 dni, a jej koniec zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce.

CZEKAMY! :) –> CZĘŚĆ DRUGA 

Domowe piwo z brewkita to świetny pomysł na rozpoczęcie przygody z piwowarstwem. Zachęcamy do śledzenia naszych postępów oraz komentowania poniżej.

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie i rób swoje piwo :)

Polub nas na facebooku i instagramie!

Adam

Spodobał Ci się ten przepis? Pokaż znajomym

napiwki BTC :)

AdamDomowe piwo z brewkita (część pierwsza)

One Comment on ““Domowe piwo z brewkita (część pierwsza)”

  1. Pingback: Ajerkoniak domowej roboty - Zrób Drinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *