Dyniowe mojito

AdamRumSkomentuj

Dyniowe mojito jest na czasie!

Sezon na dynie jeszcze się nie skończył. Warto wykorzystywać produkty sezonowe również do drinków. Dynia w tym mojito jest w postaci puree, które bardzo łatwo zrobić! Wystarczy upiec dynie i zblendować miąższ. Jest to bardzo orzeźwiający drink więc polecam go na trochę cieplejsze dni, ostatnio na zewnątrz było +15 stopni więc WARTO! Tradycyjne mojito jest na rumie, jeżeli nie przepadacie można go zastąpić czystą wódką. Dyniowe mojito bardzo dobrze smakuje z dyniowymi przekąskami.

Sposób przygotowania:

dyniowe mojito

Potrzebujesz:

około
0 sekund
40 ml rumu
biały rum
poł limonki
w ćwiartki
3 łyżeczki cukru trzcinowego
lub mniej
2-3 łyżki puree dyniowego
najlepiej własnej roboty
150 ml wody gazowanej
na oko
lód kruszony
ja lubię dużo

krojenie limonekKroimy limonki w ćwiartki.

cukier trzcinowyWsypujemy cukier trzcinowy na limonki.

ugniatanie limonekUgniatamy porządnie limonki z cukrem trzcinowym aby wycisnąć jak najwięcej soku.

wrzucamy mięteRwiemy miętę i wrzucamy do środka.

puree dynioweCzas na dynię. W zupełności wystarczą 2-3 łyżki stołowe puree.

wlewamy rumOdmierzamy 40 ml rumu -najlepiej białego.

lod kruszonyDodajemy lód kruszony na wierzch.

woda do mojitoDopełniamy wodą gazowaną.

mieszanie mojitoMieszamy wszystko dokładnie.

dyniowe mojitoI na koniec ozdabiamy miętą :)

Tak oto prezentuje się dyniowe mojito! Drink został zrobiony dzięki uprzejmości Bistro na Językach. Zachęcamy do próbowania, zmieniania składników i wymyślania własnych kompozycji!

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.

Adam

AdamDyniowe mojito

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *